Имате въпроси?

Често задавани въпроси

Кучетата и котките често развиват алергия към слюнката на бълхите, позната като алергичен дерматит (FAD). При чувствителни животни, излагането дори на малък брой бълхи може да предизвика силен сърбеж и кожни проблеми. Ако вашият домашен любимец е бил диагностициран с FAD, редовното лечение против бълхи за всички котки и кучета в дома е от съществено значение за предотвратяване на проблеми.v

Не! Няма обосновани научни доказателства, че "естествените" или "органични" лечения могат да защитят нашите домашни любимци трайно и ефективно от паразити.

Ако е възможно, трябва да проверявате Вашия домашен любимец за бълхи и кърлежи всеки ден. Особено, когато е бил на открито. Паразитите могат да оцелеят много дълго в нашата среда, особено през топлите месеци на годината.

Освен, че причиняват дискомфорт на домашния ви любимец, бълхите могат да пренасят тении (защото част от жизнен цикъл на тенията преминава през бълхите), както и да причинят вторични бактериални инфекции, породени от чесането. Освен това, тежкото опаразитяване може да доведе до анемия при малки кученца и котенца, докато при животни с алергичен дерматит може да се развие силно раздразнение и възпаление дори след контакт с малък брой бълхи.

Алергичен дерматит (FAD): Алергично заболяване на кожата при кучета и котки срещу вещества в слюнката на бълхите. Последицата от това е силен сърбеж.
Тения: предаване от заразени котешки бълхи, които засягат и кучетата. Симптомите включват проблеми с червата, симптоми на дефицит, изтощение и диария.
Бартонелоза (котка): Обикновено няма или има само леки симптоми при животното. Ако заразена котка надраска човек, тя може да го зарази с „болест на котешка драскотина”.

Кърлежите се срещат главно в гората и по обраслите поляни. Но те могат да бъдат намерени и в градски паркове и дори в собствената Ви градина.

Кърлежите могат да причинят раздразнение и инфекция на мястото на забиване. Кърлежите се хранят с кръвта на своите гостоприемници и при тежки опаразитявания могат да доведат до загуба на кръв и анемия. Кърлежите са на второ място, след комарите в предаването на болести на домашните любимци и хората. Това включва вируси, бактерии и протозои.

Кърлежите могат да предават и опасни инфекциозни заболявания. По-специално, кучетата могат да се разболеят сериозно. Най-опасните заболявания са:


Лаймска болест: треска, загуба на апетит, умора и възпаление на ставите.
Бабезиоза: треска, загуба на апетит, бледи лигавици, жълтеница с тъмна урина.
Анаплазмоза: треска, летаргия, бледи лигавици, загуба на тегло.
TBE: треска, нарушения в походката, чувствителност към болка, намалено съзнание, епилептични припадъци.v

Много рядко домашните любимци да се опаразитяват с бълхи директно от други животни. Най-често това се случва от околната среда. Например, необезпаразителното бездомно куче или диви животни като таралежи, птици или плъхове, може да влязат във Вашата градина или градинката пред блока и в парка и да изхвърлят там яйца от бълхи, които след това се развиват в пашкули. Когато Вашите домашни любимци преминават през тази зона, бълхите излизат от пашкулите си и скачат върху Вашия пухкав приятел.

Вие може да забележите кърлежите по домашния ви любимец. Те се различават по форма, цвят и размер, но обикновено, когато още не са се напили с кръв, са овални, плоски и малки, с размер на сусамово семе. Могат да имат 6 или 8 крака, в зависимост от етапа на жизнения им цикъл. Когато са се напили с кръв те са с форма и размер на кафеено или бобено зърно.

Симптомите на заразяване с бълхи включват повишено чесане, ухапване или облизване, както и възпалителни промени на кожата и косопад. На кожата на заразено животно с невъоръжено око могат да бъдат забелязани живи бълхи.v

Кърлежите обикновено не живеят на закрито, но могат да оцелеят в продължение на месеци в природата, докато чакат нов гостоприемник, за да се нахранят. Веднъж прикрепен към незащитен домашен любимец, кърлежът може да живее и да се храни с кръвта му до 10 дни. Незрелите форми на бълхите, особено какавидите, могат да оцелеят за дълъг период от време (до една година) в затворени помещения. От тези какавиди се появяват възрасните бълхи, когато условията са подходящи (при включено отопление) или когато доведете нов домашен любимец във вече опаразитена среда.

Ухапванията може да предизвикат дразнене и инфекция, но по-сериозен е високия риск от предване на болести на вас или на вашия домашен любимец след ухапване. Лаймската болест, например, може да се предава от кърлежи на Вашия домашен любимец, след около 48 часа след неговото прикрепяне.

Не! FRONTLINE® е официално одобрен само за кучета и котки от всички породи. Ако имате въпроси, моля свържете се с Вашия ветеринарен лекар.
 

FRONTLINE® убива бълхи и кърлежи веднага след като те влязат в контакт с козината или кожата на Вашето животно.
 

По принцип трябва да се избягва облизването на препарата. Независимо от това, FRONTLINE® се понася много добре. Може да се прояви засилено слюнкоотделяне, но това е временно. Това не се причинява от активната съставка, а от горчивия вкус на препарата.
 

Като обща предпазна мярка се препоръчва на деца или възрастни да не галят животното, третирани, докато козината не е напълно суха. Съвет: Третирайте животното си за предпочитане в привечер.
 

Бълхата, подложена на FRONTLINE става хипер активна преди да умре и е в състояние да раздразни вашия домашен любимец, като скача из козината му. Все пак, чесането може да бъде признак на много и различни видове кожни проблеми и ако сте загрижени за кожата на вашия домашен любимец, ние Ви предлагаме да се свържете с вашия ветеринарен лекар за допълнителен съвет.Може да отнеме до 3 месеца, за да се намери пълно решение на опаразитяването с бълхи (дори и по-дълго в някои случаи) - вижте "Какъв е най-
 

Ако все още виждате бълхи върху вашата котка или куче след третирането им, би било естествено да се мисли, че продуктът не действа. Съвременното лечение срещу бълхи, като FRONTLINE не предотвратява качването на бълхите върху вашия домашен любимец - то убива новодошлите бълхи в рамките на 24 часа.
Жизненият цикъл на бълхите е такъв, че тези, които виждате на вашия домашен любимец, са само малка част от общия им брой. 95% от проблема съществува в средата, която животното обитава, като яйца, ларви и какавиди (пашкули). Нови бълхи могат да скочат на вашия домашен любимец от опаразитената среда по всяко време. Ето защо е нормално да видите бълхи върху третиран домашен любимец. На всяка нова бълха й отнема до 24 часа, за да умре. Някои хора решават, че продуктът не действа, но в действителност той продължава да убива бълхите - просто вие виждате различни бълхи всеки път, които скоро ще умрат. Може да отнеме до 3 месеца, за да се намери пълно решение на опаразитяването с бълхи (дори и по-дълго в някои случаи) - вижте ""Какъв е най-добрият начин за опаразитяването у дома"".
 

Взаимодействията с други лекарства не са известни. Най-добре е обаче да обсъдите това с Вашия ветеринарен лекар.
 

"Ако все още виждате бълхи върху вашата котка или куче след третирането им, би било естествено да се мисли, че продуктът не действа. Съвременното лечение срещу бълхи, като FRONTLINE не предотвратява качването на бълхите върху вашия домашен любимец - то убива новодошлите бълхи в рамките на 24 часа.

Жизненият цикъл на бълхите е такъв, че тези, които виждате на вашия домашен любимец, са само малка част от общия им брой. 95% от проблема съществува в средата, която животното обитава, като яйца, ларви и какавиди (пашкули). Нови бълхи могат да скочат на вашия домашен любимец от опаразитената среда по всяко време. Ето защо е нормално да видите бълхи върху третиран домашен любимец. На всяка нова бълха й отнема до 24 часа, за да умре. Някои хора решават, че продуктът не действа, но в действителност той продължава да убива бълхите - просто вие виждате различни бълхи всеки път, които скоро ще умрат. Може да отнеме до 3 месеца, за да се намери пълно решение на опаразитяването с бълхи (дори и по-дълго в някои случаи) - вижте ""Какъв е най-"
 

Когато се използват по предназначение, продуктите FRONTLINE имат широки граници за безопасност на човешкото здраве. Въз основа на научни оценки, домашни любимци лекувани с продукти на FRONTLINE не представляват риск за здравето на деца или възрастни, чрез: вдишване (например, по време на приложение), контакт с кожата (например, при галене) или погълнато през устата (например, облизване на пръста).

Както при всяко локално приложено лекарство, препоръчителна предпазна мярка е, деца или възрастни да не играят с третираните животни, докато мястото на приложение не изсъхне. Aко децата или възрастните спят с техните домашни любимци, не се препоръчва това да става в същия ден, в който е нанесен продукта.
 

Не! FRONTLINE® е одобрен за употреба само за кучета и котки.
 

Уверете се, че сте използвали продукта правилно. Винаги третирайте всички животни в домакинството. Обърнете внимание на правилния размер на пипетата. Нанесете FRONTLINE® директно върху кожата. Не къпете домашния любимец 48 часа преди и след третиране. Поддържайте интервала на обезпаразитяване 4 седмици.
 

FRONTLINE® съдържа активната съставка фипронил - контактна отрова срещу ектопаразити като бълхи, кърлежи и въшки.
 

FRONTLINE COMBO съдържа активните съставки fipronil и s-metopren. След като продукта се нанесе, активните вещества се натрупват в мастните жлези на кожата на вашия домашен любимец. След това се отделят и разпространяват непрекъснато по козината и кожата на вашия домашен любимец през космените фоликули. Бълхите и кърлежите, които скачат на вашия домашен любимец биват убити чрез директен контакт.
 

FRONTLINE® въздейства само върху нервната система на паразити като кърлежи, бълхи и въшки и затова е изключително безопасен за хора, кучета и котки. Страничните ефекти са много редки.

Не! Дължината на козината не е фактор, оказващ влияние върху това колко лесно се заразява кучето или котката с бълхи.
 

Преди да пътувате, трябва да използвате подходящ продукт, за да сведете до минимум риска от заразяване на Вашия домашен любимец с болест, пренасяна от кърлежи. Ако пътувате повече от месец, третирайте редовно Вашето животно, според информацията, дадена на опаковката. Предварително се консултирайте с Вашия ветеринарен лекар за подходяща профилактика. Съществуват и така наречените „отблъскващи“ обезпаразитяващи средства, които имат защитен ефект срещу пясъчни комари, ужилващи мухи и комари.
 

FRONTLINE® е наличен в специализираната търговска мрежа - зоомагазини и ветеринарни клиники.
 

FRONTLINE® е нашата продуктова линия за грижа и защита на домашните любимци и дом от бълхи и кърлежи.
 

Можете да извадите вече забит кърлеж с клещи за целта. Клещите за изваждане на кърлежи или пинсетите поставете възможно най-близо до кожата на домашния любимец и внимателно издърпайте кърлежа. "Митове за домашно лечение", като завъртане по посока на часовниковата стрелка или нанасяне на масло или лепило, само влошават ситуацията.
 

Не! Много хора вярват, че има "ваксина срещу кърлежи". За хората понастоящем няма одобрена ваксина срещу лаймска болест. За кучетата има ваксина срещу лаймска болест, но това не означава, че кучето не може да бъде нападнато от кърлежи и заразено с тази или друга болест.
 

Не. Активната съставка и алкохолния носител не са равномерно разпределени в пипетата. Затова, когато разделите пипета, рискувате по-ниска доза с активната съставка и да приложите само алкохолния носител. Това може да доведе до неефикастност на продукта.

При условия, че козината на вашия домашен любимец е чиста, няма нужда да къпете своето животно. Ако го направите, важно е да се гарантира, че козината и кожата са напълно сухи преди да приложите продукта и са минали 48 часа.

Третирайте всички кучета на всеки 4 седмици през годината. Третирайте всички котки на всеки 4 до 5 седмици през цялата година. Ако живеете в област с висок риск от бълхи и кърлежи, когато популацията от бълхи и кърлежи навън е по-висока от обикновено (лятото) трябва да се обезпаразитяват всички котки и кучета в дома на не по-кратък интервал от 4 седмици.

Не! Препоръчва се да не го използвате на всеки 4 седмици, освен ако не е препоръчано друго от ветеринарен лекар.
 

Не. Дори малко на брой бълхи върху Вашия домашен любимец могат бързо да доведат до опаразитяване на дома (една женската бълха може да снесе до 50 яйца на ден). Дори домашни любимци живеещи изцяло вкъщи могат да бъдат изложени на заразяване с бълхи, ако нетретиран домашен любимец е посещавал дома. Така че е важно да защитите своя домашен любимец, дори ако той рядко излиза навън.

Да! Бълхите са активни през цялата година. Сезонът на кърлежите е основно от март до октомври, но по принцип кърлежите са активни при външна температура от 6 ° C. Ларвите на бълхите целогодишно биват пренасяни дори чрез обувките на човека.
 

След като сте разделили козината между плешките, за да се гарантира, че кожата се вижда, може да приложите продукта на две места - едното, в основата на черепа и второто 2-3 cм по-назад. Най-важното е, да не се прилага продукта на място, което Вашият домашен любимец може да оближе.

Не. Трябва да се прилага директно върху кожата на животното (не на козината му), в основата на врата, между плешките, където вашият любимец не може да се оближе.

Да! Защото бълхите могат да се предават от едно животно на друго. В допълнение, съществуващите етапи в развитието на бълхите в района могат да заразят други животни в домакинството.
 

Да! FRONTLINE® е одобрен и безопасен за употреба при бременни и кърмещи кучки и котки, и такива, използвани за развъждане.
 

Frontline има различен размер на пипетите. Frontline Spot On и Frontline Combo имат следните размери пипети: За кучета 2-10 кг За кучета 10-20 кг За кучета 20-40 кг За котки, по-възрастни от 12 седмици. Frontline Tri Act има следните размери пипети: За кучета 2-5 кг За кучета 5-10 кг За кучета 10-20 кг За кучета 20-40 кг За кучета 40-60 кг
 

Не. FRONTLINE COMBO за кучета е подходящ само за кучета с тегло най-малко 2 килограма. Препоръчваме ви да говорите с вашия ветеринарен лекар за подходящо лечение за вашето малко куче.
 

FRONTLINE може да се използва от 8 седмична възраст при малки кученца, които тежат повече от 2 кг и котенца, които тежат повече от 1 килограм
 

След като сте приложили FRONTLINE е препоръчително следващите 48 часа да пазите своя домашен любимец от дъжд. Препоръчително е да не къпете и мокрите домашния си любимец 48 часа преди и след прилагането на продукта.