ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

БЪЛХИ И КЪРЛЕЖИ

  • В КОИ РАЙОНИ / РЕГИОНИ СЕ СРЕЩАТ КЪРЛЕЖИ?

    Кърлежите се срещат главно в гората и по обраслите поляни. Но те могат да бъдат намерени и в градски паркове и дори в собствената Ви градина, обикновено на топли и влажни места.

  • КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ МОЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ ИМА БЪЛХИ?

    Симптомите на заразяване с бълхи включват повишено чесане, ухапване или облизване, както и възпалителни промени на кожата и падане на козината. По кожата на заразено животно, с невъоръжено око, могат да бъдат забелязани живи бълхи, но това не е задължително.

  • КАКВИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ КЪРЛЕЖИТЕ ПРИ КУЧЕТА И КОТКИ?

    Кърлежите могат да причинят раздразнение и инфекция на мястото на забиване. Те се хранят с кръвта на своите гостоприемници и при тежки опаразитявания могат да доведат до загуба на кръв и анемия. Кърлежите са на второ място, след комарите в предаването на болести на домашните любимци и хората. Това включва вируси, бактерии и протозои.
    Кърлежите могат да предават и опасни инфекциозни заболявания. По-специално, кучетата могат да се разболеят сериозно. Най-опасните заболявания са:
    Лаймска болест: треска, загуба на апетит, умора и възпаление на ставите.
    Бабезиоза: треска, загуба на апетит, бледи лигавици, жълтеница с тъмна урина.
    Анаплазмоза: треска, летаргия, бледи лигавици, загуба на тегло.
    TBE: треска, нарушения в походката, чувствителност към болка, намалено съзнание, епилептични припадъци.

  • КОЛКО ДЪЛГО МОГАТ ДА ОЦЕЛЕЯТ КЪРЛЕЖИТЕ ИЛИ БЪЛХИТЕ В МОЯ АПАРТАМЕНТ?

    Кърлежите обикновено не живеят на закрито, но могат да оцелеят в продължение на месеци в природата, докато чакат нов гостоприемник, за да се нахранят. Веднъж прикрепен към незащитен домашен любимец, кърлежът може да живее и да се храни с кръвта му до 10 дни. Незрелите форми на бълхите, особено какавидите, могат да оцелеят за дълъг период от време (до една година) в затворени помещения. От тези какавиди се появяват възрастните бълхи, когато условията са подходящи (при включено отопление) или когато доведете нов домашен любимец във вече опаразитена среда.

  • КАК МОЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИ С БЪЛХИ?

    Много рядко домашните любимци да се опаразитяват с бълхи директно от други животни. Най-често това се случва от околната среда. Например, необезпаразитено бездомно куче или диви животни като таралежи, птици или плъхове, може да влязат във Вашата градина или градинката пред блока и в парка и да изхвърлят там яйца от бълхи, които след това се развиват в пашкули. Когато Вашите домашни любимци преминават през тази зона, бълхите излизат от пашкулите си и скачат върху Вашия пухкав приятел.

  • МОГА ЛИ ДА СЕ РАЗБОЛЕЯ ОТ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ ИЛИ БЪЛХА?

    Ухапванията могат да предизвикат дразнене и инфекция, но по-сериозен е високият риск от предване на болести на Вас или на Вашия домашен любимец след ухапване. Лаймската болест, например, може да се предава от кърлежи на Вашия домашен любимец, около 48 часа след неговото прикрепяне.

  • КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ МОЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ ИМА КЪРЛЕЖИ?

    Вие може да забележите кърлежите по домашния Ви любимец. Те се различават по форма, цвят и размер, но обикновено, когато още не са се напили с кръв, са овални, плоски и малки, с размер на сусамово семе. Могат да имат 6 или 8 крака, в зависимост от етапа на жизнения им цикъл. Когато са се напили с кръв те са с форма и размер на кафеено или бобено зърно.

  • МОЖЕ ЛИ МОЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ ДА Е АЛЕРГИЧЕН КЪМ КЪРЛЕЖИ И БЪЛХИ?

    Кучетата и котките често развиват алергия към слюнката на бълхите, позната като алергичен дерматит (FAD). При чувствителни животни, излагането дори на малък брой бълхи може да предизвика силен сърбеж и кожни проблеми. Ако Вашият домашен любимец е бил диагностициран с FAD, редовното обезпаразитяване против бълхи за всички котки и кучета в дома е от съществено значение за предотвратяване на проблеми.

  • МОГА ЛИ ДА ЗАЩИТЯ ДОМАШНИЯ СИ ЛЮБИМЕЦ ОТ КЪРЛЕЖИ ИЛИ БЪЛХИ ПО ЕСТЕСТВЕН / ОРГАНИЧЕН НАЧИН?

    Не! Няма обосновани научни доказателства, че естествените или органични лечения могат да защитят нашите домашни любимци трайно и ефективно от паразити.

  • КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ПРОВЕРЯМ ДОМАШНИЯ СИ ЛЮБИМЕЦ ЗА ОПАРАЗИТЯВАНЕ С БЪЛХИ И КЪРЛЕЖИ?

    Ако е възможно, трябва да проверявате Вашия домашен любимец за бълхи и кърлежи всеки ден. Особено, когато е бил на открито. Паразитите могат да оцелеят много дълго в нашата среда, особено през топлите месеци на годината.

  • КАКВИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ МОГАТ ДА ПРЕДИЗВИКАТ БЪЛХИТЕ?

    Освен, че причиняват дискомфорт на домашния Ви любимец, бълхите могат да пренасят тении (защото част от жизнен цикъл на тенията преминава през бълхите), както и да причинят вторични бактериални инфекции, породени от чесането. Освен това, тежкото опаразитяване може да доведе до анемия при малки кученца и котенца, докато при животни с алергичен дерматит може да се развие силно раздразнение и възпаление дори след контакт с малък брой бълхи.
    Алергичен дерматит (FAD): Алергично заболяване на кожата при кучета и котки срещу вещества в слюнката на бълхите. Последицата от това е силен сърбеж.
    Тения: предаване от заразени котешки бълхи, които засягат и кучетата. Симптомите включват проблеми с червата, симптоми на дефицит, изтощение и диария.
    Бартонелоза (котка): Обикновено няма или има само леки симптоми при животното. Ако заразена котка надраска човек, тя може да го зарази с болест на котешкото одраскване.

ЕФЕКТ И СИГУРНОСТ

  • FRONTLINE® МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА И ПРИ ДРУГИ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ?

    Не! FRONTLINE® е официално одобрен само за кучета и котки от всички породи. Ако имате въпроси, моля свържете се с Вашия ветеринарен лекар.

  • ОПАСЕН ЛИ Е FRONTLINE® ЗА МАЛКИ ДЕЦА?

    Когато се използват по предназначение, продуктите FRONTLINE® имат широки граници за безопасност на човешкото здраве. Въз основа на научни оценки, домашни любимци, обезпаразитени с продуктите на FRONTLINE®, не представляват риск за здравето на деца или възрастни, чрез: вдишване (например, по време на приложение), контакт с кожата (например, при галене) или погълнато през устата (например, облизване на пръста).
    Както при всеки локално приложен препарат, препоръчителна предпазна мярка е, деца или възрастни да не играят с третираните животни, докато мястото на приложение не изсъхне. Aко децата или възрастните спят с техните домашни любимци, не се препоръчва това да става в същия ден, в който е нанесен продукта.

  • ДЕЙСТВА ЛИ FRONTLINE® СЛЕД КАТО ЛЮБИМЕЦЪТ Е ОПАРАЗИТЕН С БЪЛХИ И КЪРЛЕЖИ?

    FRONTLINE® убива бълхи и кърлежи веднага след като те влязат в контакт с козината или кожата на Вашето животно.

  • МОГА ЛИ ДА СЕ ОБЕЗПАРАЗИТЯВАМ АЗ С FRONTLINE®, ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗЯ ОТ КЪРЛЕЖИ?

    Не! FRONTLINE® Spray и FRONTLINE Combo® са одобрени за употреба само за кучета и котки, а FRONTLINE TRI-ACT® само за кучета.

  • КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО МОЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ ОБЛИЖЕ РАЗТВОРА FRONTLINE®?

    По принцип трябва да се избягва облизването на препарата. Независимо от това, FRONTLINE® се понася много добре. Може да се прояви засилено слюнкоотделяне, но това е временно. Това не се причинява от активната съставка, а от горчивия вкус на препарата.

  • FRONTLINE® НЕ РАБОТИ - ЗАЩО Е ТАКА?

    Уверете се, че сте използвали продукта правилно. Винаги обезпаразитявайте всички животни в домакинството с подходящите за тях продукти. Обърнете внимание на правилния размер на пипетата. Нанесете FRONTLINE® директно върху кожата. Не къпете домашния любимец 48 часа преди и след третиране. Поддържайте интервала на обезпаразитяване 4 седмици и обезпаразитявайте редовно.

  • КОГА МОГА ОТНОВО ДА ПОГАЛЯ ЛЮБИМЕЦЪТ СИ СЛЕД ТРЕТИРАНЕ С FRONTLINE®?

    Като обща предпазна мярка се препоръчва на деца или възрастни да не галят животното, третирани, докато козината не е напълно суха. Съвет: Третирайте животното си за предпочитане в привечер.

  • КАКВА АКТИВНА СЪСТАВКА СЪДЪРЖА FRONTLINE®?

    FRONTLINE® съдържа активната съставка фипронил - контактна отрова срещу ектопаразити като бълхи, кърлежи и въшки.

  • ЗАЩО ДОМАШНИЯТ МИ ЛЮБИМЕЦ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ЧЕШЕ?

    Бълхата, подложена на FRONTLINE® става хипер активна преди да умре и е в състояние да раздразни Вашия домашен любимец, като скача из козината му. Все пак, чесането може да бъде признак на много и различни видове кожни проблеми и ако сте загрижени за кожата на Вашия домашен любимец, ние Ви предлагаме да се свържете с Вашия ветеринарен лекар за допълнителен съвет. Може да отнеме до 3 месеца, за да се намери пълно решение на опаразитяването с бълхи (дори и по-дълго в някои случаи).

  • КАКВА АКТИВНА СЪСТАВКА СЪДЪРЖА FRONTLINE Combo®?

    FRONTLINE COMBO® съдържа активните съставки fipronil и s-metopren. След като продукта се нанесе, активните вещества се натрупват в мастните жлези на кожата на Вашия домашен любимец. След това се отделят и разпространяват непрекъснато по козината и кожата на вашия домашен любимец през космените фоликули. Бълхите и кърлежите, които скачат на Вашия домашен любимец биват убити чрез директен контакт.

  • ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ НАМИРАМ БЪЛХИ НА ДОМАШНИЯ СИ ЛЮБИМЕЦ СЛЕД ТРЕТИРАНЕ С FRONTLINE®?

    Ако все още виждате бълхи върху Вашата котка или куче след третирането им, би било естествено да се мисли, че продуктът не действа.
    Жизненият цикъл на бълхите е такъв, че тези, които виждате на вашия домашен любимец, са само малка част от общия им брой. 95% от проблема съществува в средата, която животното обитава, като яйца, ларви и какавиди (пашкули). Нови бълхи могат да скочат на вашия домашен любимец от опаразитената среда по всяко време. Ето защо е нормално да видите бълхи върху третиран домашен любимец. На всяка нова бълха й отнема до 24 часа, за да умре. Някои хора решават, че продуктът не действа, но в действителност той продължава да убива бълхите - просто вие виждате различни бълхи всеки път, които скоро ще умрат. Може да отнеме до 3 месеца, за да се намери пълно решение на опаразитяването с бълхи (дори и по-дълго в някои случаи). 

  • КАКВА АКТИВНА СЪСТАВКА СЪДЪРЖА FRONTLINE TRI-ACT®?

    FRONTLINE TRI-ACT® за кучета съдържа fiproonil и permetrin. След като продукта се нанесе, активните вещества се натрупват в мастните жлези на кожата на Вашия домашен любимец. След това се отделят и разпространяват непрекъснато по козината и кожата на вашия домашен любимец през космените фоликули. Бълхите и кърлежите, които скачат на Вашия домашен любимец биват убити чрез директен контакт, a благодарение на permetrin продуктът има отблъскващ ефект срещу кърлежи и летящи насекоми. Заради токсичността на permetrin за котки FRONTLINE TRI-ACT® трябва да се прилага с особено внимание за кучета, които живеят в едно домакинство с котки.

  • МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ ДРУГИ ЛЕКАРСТВА ЗА МОЯ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ, ДОКАТО ТРЕТИРАМ ЛЮБИМЕЦА СИ С FRONTLINE®?

    Взаимодействията с други лекарства не са известни. Най-добре е обаче да обсъдите това с Вашия ветеринарен лекар.

  • КАК ДЕЙСТВА FRONTLINE®?

    FRONTLINE® въздейства само върху нервната система на паразити като кърлежи, бълхи и въшки и затова е изключително безопасен за хора, кучета и котки. Страничните ефекти са много редки.

  • ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ВИЖДАМ ЖИВИ БЪЛХИ СЛЕД ТРЕТИРАНЕТО?

    Ако все още виждате бълхи върху Вашата котка или куче след третирането им, би било естествено да се мисли, че продуктът не действа. Съвременното лечение срещу бълхи, като FRONTLINE® не предотвратява качването на бълхите върху вашия домашен любимец - то убива новодошлите бълхи в рамките на 24 часа.
    Жизненият цикъл на бълхите е такъв, че тези, които виждате на вашия домашен любимец, са само малка част от общия им брой. 95% от проблема съществува в средата, която животното обитава, като яйца, ларви и какавиди (пашкули). Нови бълхи могат да скочат на вашия домашен любимец от опаразитената среда по всяко време. Ето защо е нормално да видите бълхи върху третиран домашен любимец. На всяка нова бълха й отнема до 24 часа, за да умре. Някои хора решават, че продуктът не действа, но в действителност той продължава да убива бълхите - просто вие виждате различни бълхи всеки път, които скоро ще умрат. Може да отнеме до 3 месеца, за да се намери пълно решение на опаразитяването с бълхи (дори и по-дълго в някои случаи).

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

  • МОЖЕТЕ ЛИ ВИЕ И/ИЛИ ДОМАШНИЯ ВИ ЛЮБИМЕЦ ДА СЕ ВАКСИНИРА СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ?

    Не! Много хора вярват, че има "ваксина срещу кърлежи". За хората, понастоящем, няма одобрена ваксина срещу лаймска болест. За кучетата има ваксина срещу лаймска болест, но това не означава, че кучето не може да бъде нападнато от кърлежи и заразено с тази или друга болест.

  • КУЧЕТАТА И КОТКИТЕ С ДЪЛГА КОЗИНА ПО-ЛЕСНО ЛИ СЕ ЗАРАЗЯВАТ С БЪЛХИ?

    Не! Дължината на козината не е фактор, оказващ влияние върху това колко лесно се заразява кучето или котката с бълхи.

  • КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА ЗАЩИТЯ ДОМАШНИЯ СИ ЛЮБИМЕЦ ПО ВРЕМЕ НА ПОЧИВКА?

    Преди да пътувате, трябва да използвате подходящ продукт, за да сведете до минимум риска от заразяване на Вашия домашен любимец с болест, пренасяна от кърлежи. Ако пътувате повече от месец, третирайте редовно Вашето животно, според информацията, дадена на опаковката. Предварително се консултирайте с Вашия ветеринарен лекар за подходяща профилактика. Съществуват и така наречените отблъскващи обезпаразитяващи средства, които имат защитен ефект срещу кърлежи, пясъчни комари, ужилващи мухи и комари.Такъв е FRONTLINE TRI-ACT® за кучета.

  • КЪДЕ МОГА ДА ЗАКУПЯ FRONTLINE®?

    FRONTLINE® е наличен в добрите ветеринарни практики - ветеринарни кабинети и клиники, амбулатории, както и в техните онлайн магазини. Консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар кой е най-подходящия продукт за Вашия любимец.

  • ЗАЩО FRONTLINE®?

    FRONTLINE® е нашата продуктова линия за грижа и защита на домашните любимци и дом от бълхи и кърлежи.

  • КАК ДА ПРЕМАХНЕТЕ КЪРЛЕЖ?

    Можете да извадите вече забит кърлеж с специални за целта щипки. Щипките за изваждане на кърлежи или пинсетите поставете възможно най-близо до кожата на домашния любимец и внимателно издърпайте кърлежа, като завъртате по посока на часовниковата стрелка. Нанасяне на масло или лепило, само влошават ситуацията.

ПРИЛОЖЕНИЕ И ЛЕЧЕНИЕ

  • МОГА ЛИ ДА ОБЕЗПАРАЗИТЯВАМ ЖИВОТНОТО МИ ПО-РЯДКО, АКО РЯДКО ИЗЛИЗА НАВЪН?

    Не. Дори малко на брой бълхи върху Вашия домашен любимец могат бързо да доведат до опаразитяване на дома (една женската бълха може да снесе до 50 яйца на ден). Дори домашни любимци, живеещи изцяло вкъщи, могат да бъдат изложени на заразяване с бълхи, ако нетретиран домашен любимец е посещавал дома. Така че е важно да защитите своя домашен любимец, дори ако той рядко излиза навън.

  • МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ FRONTLINE COMBO ЗА МОЕТО КУЧЕ, КОЕТО ТЕЖИ ПО - МАЛКО ОТ 2 КГ?

    Не. FRONTLINE COMBO® за кучета е подходящ само за кучета с тегло най-малко 2 килограма. Малки кучета и котки могат да бъдат обезпаразитени с FRONTLINE® Spray.

  • ТРЯБВА ЛИ ДА ОБЕЗПАРАЗИТЯВАМ ЛЮБИМЕЦА СИ ПРЕЗ ЗИМАТА?

    Да! Бълхите са активни през цялата година. Сезонът на кърлежите е основно от март до октомври, но по принцип кърлежите са активни при външна температура от 6 ° C. Ларвите на бълхите целогодишно биват пренасяни дори чрез обувките на човека.

  • КАКВА Е МИНИМАЛНАТА ВЪЗРАСТ/ТЕГЛО НА МОЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ, СЛЕД КОЯТО МОГА ДА ИЗПОЛЗВАМ FRONTLINE®?

    FRONTLINE COMBO®и FRONTLINE TRI-ACT® може да се използват от 8 седмична възраст при малки кученца, които тежат повече от 2 кг. FRONTLINE COMBO® за котки може да се използва за котенца, които тежат повече от 1 килограм. Frontline Spray може да се използва от раждането на животното.

  • КАК ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА И ПРИЛАГА FRONTLINE®?

    След като сте разделили козината между плешките, за да се гарантира, че кожата се вижда, може да приложите продукта на две места - едното, в основата на врата и второто 2-3 cм по-назад, между плешките. Най-важното е, да не се прилага продукта на място, което Вашият домашен любимец може да оближе.

  • КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ АКО ДОМАШНИЯ МИ ЛЮБИМЕЦ СЕ НАМОКРИ ОТ ДЪЖД ИЛИ ГО ИЗКЪПЯ СЛЕД ПРИЛОЖЕНИЕ НА FRONTLINE®?

    След като сте приложили FRONTLINE® е препоръчително следващите 48 часа да пазите своя домашен любимец от дъжд. Препоръчително е да не къпете и мокрите домашния си любимец 48 часа преди и след прилагането на продукта.

  • МОГА ЛИ ДА ПРИЛАГАМ FRONTLINE КЪДЕТО И ДА Е ВЪРХУ ДОМАШНИЯ СИ ЛЮБИМЕЦ?

    Не. Трябва да се прилага директно върху кожата на животното (не на козината му), в основата на врата, между плешките, където вашият любимец не може да се оближе.

  • МОГА ЛИ ДА РАЗДЕЛЯ КОЛИЧЕСТВОТО НА ЕДНА ПИПЕТА МЕЖДУ НЯКОЛКО КУЧЕТА И КОТКИ?

    Не. Активната съставка и алкохолния носител не са равномерно разпределени в пипетата. Затова, когато разделите пипета, рискувате по-ниска доза с активната съставка и да приложите само алкохолния носител. Това може да доведе до неефикастност на продукта.

  • ТРЯБВА ЛИ ВСИЧКИ ЖИВОТНИ В ДОМАКИНСТВОТО ДА СЕ ТРЕТИРАТ С FRONTLINE®, АКО САМО ЕДНО ОТ ТЯХ ИМА БЪЛХИ?

    Да! Защото бълхите могат да се предават от едно животно на друго. В допълнение, съществуващите етапи в развитието на бълхите в района могат да заразят други животни в домакинството.

  • ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗКЪПЯ ДОМАШНИЯ СИ ЛЮБИМЕЦ ПРЕДИ ПРИЛАГАНЕ НА ПРОДУКТА?

    При условия, че козината на Вашия домашен любимец е чиста, няма нужда да къпете своето животно. Ако го направите, важно е да се гарантира, че козината и кожата са напълно сухи преди да приложите продукта и са минали 48 часа.

  • МОГА ЛИ FRONTLINE® ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ВЪРХУ МОЕТО БРЕМЕННО / КЪРМЕЩО ЖИВОТНО?

    Да! FRONTLINE® е одобрен и безопасен за употреба при бременни и кърмещи кучки и котки, и такива, използвани за развъждане.

  • КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА FRONTLINE®?

    Третирайте всички кучета на всеки 4 седмици през годината. Третирайте всички котки на всеки 4 до 5 седмици през цялата година. Ако живеете в област с висок риск от бълхи и кърлежи, когато популацията от бълхи и кърлежи навън е по-висока от обикновено (лятото) трябва да се обезпаразитяват всички котки и кучета в дома на не по-кратък интервал от 4 седмици.

  • КАКВИ РАЗМЕРИ НА ПИПЕТИТЕ ИМА В FRONTLINE®?

    FRONTLINE® има различен размер на пипетите. FRONTLINE COMBO® имат следните размери пипети: За кучета 2-10 кг, за кучета 10-20 кг, за кучета 20-40 кг, за кучета 40-60 кг, за котки над 12 седмична възраст. FRONTLINE TRI-ACT® има следните размери пипети: За кучета 2-5 кг За кучета 5-10 кг За кучета 10-20 кг За кучета 20-40 кг За кучета 40-60 кг

  • МОЖЕ ЛИ FRONTLINE® ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ПОВЕЧЕ ОТ НА ВСЕКИ 4 СЕДМИЦИ?

    Не! Препоръчва се да не го използвате на всеки 4 седмици, освен ако не е препоръчано друго от ветеринарен лекар.