Как да се справите с проблем с бълхите, който няма да решаване

Защо борбата с бълхите понякога изглежда неуспешна? Дали обезпаразитяващият продукт не върши това, което трябва, или бълхите са „имунизирани“ срещу продукта? Нашите експерти знаят какво точно се случва и ще ви дадат отговорите, от които се нуждаят стопаните на домашни любимци.
Внимание: да видите живи бълхи след обезпаразитяване не означава, че продуктът не работи.

cat and dog
cat and dog

Колко бързо умират бълхите след третиране?

Това зависи от обезпаразитяващия продукт – погледнете опаковката или листовката за конкретни подробности.

FRONTLINE® SPOT ON убива бълхите в рамките на 24 часа от попадане върху котка или куче, докато FRONTLINE TRI-ACT® за кучета убива бълхи в рамките на 6 часа след като са скочили върху кучето. 

Има няколко ключови неща, които трябва да запомните, независимо от продукта, който сте използвали.

Как действат продуктите за обезпаразитяване?

Продуктите против бълхи никога не убиват бълхите незабавно

Първо, бълхата трябва да влезе в контакт със съставката и да я абсорбира през своята „кожа“ или чрез храната си – кръвта на любимеца. След това се проявява ефектът. Това е малко като с грипа – нужно е време и контакт с вирус, за да се разболеем.

Нито един продукт не спира бълхите да скачат върху домашните любимци

Това означава, че независимо какъв продукт срещу бълхи  използвате, все още ще можете да виждате бълхи върху вашите домашни любимци, преди препарата да ги убие. Така че, дори ако препарата убие всички бълхи по домашния любимец в рамките на 24 часа, на следващия ден нови бълхи могат да скочат върху вашето куче или коте.

Ще отнеме до 24 часа тези новопристигнали бълхи да бъдат убити. И така ще се случва всеки път, когато вашият любимец влезе в зона, където има бълхи. Важното е тези ново появили се бълхи да бъдат убити от продукта за обезпаразитяване ПРЕДИ да могат да снесат нови яйца.

Защо все още виждам бълхи след прилагане на продукт за обезпаразитяване?

Все още виждате бълхи по кучето или котката след като сте го обезпаразитили? Има още две причини за това.

1. Едната е, че някои препарати против бълхи правят бълхите по-активни, преди да умрат. Например, съставката в продуктите FRONTLINE® убива бълхите, като ги прави свръх-възбудени. Това ги кара да се движат нагоре до върха на козината на вашия домашен любимец, където са по-лесни за забелязване. И така, виждането на бълхи, въпреки лечението (и понякога може да видите повече бълхи от преди!) е знак, че FRONTLINE® работи, колкото и странно да звучи това.

2. Другата причина е, както бе споменато по-горе, че нови бълхи ще скачат върху домашните ви любимци от заразена среда.

Така че, ако вашите домашни любимци отидат някъде, където има ларви от бълхи – като градинки, паркове или дори дома ви, то – нови бълхи ще продължат да скачат върху домашния любимец. Ако вашият домашен любимец се е заразил с бълхи, преди да започнете да използвате FRONTLINE®, тогава от него вече известно време са падали яйца на бълхи в дома ви.

Но не се притеснявайте, бълхите, които се появяват от тези яйца, ще бъдат убити, когато осъществят контакт с вашите домашни любимци, стига те да бъдат третирани с Frontline.

Възрастните бълхи по домашния любимец са по-малко от 5% от вашия проблем с бълхи. Повече от 95% от заразата във вашата околната среда са яйцата, ларвите и какавидите на бълхите.

Колко време отнема решаването на проблема с бълхи?

• Дори когато използвате най-добрите продукти, може да отнеме няколко месеца усилия от ваша страна, за да надвиете заразата от бълхите. Може да е необходимо специално третиране на дома срещу бълхи, ако заразата е тежка.

• Това се дължи на жизнения цикъл на бълхите и броя на жизнените им стадии (като яйца, ларви и какавиди), които са в средата на домашните любимци.

• Женските бълхи могат да снасят до 50 яйца на ден. Тези яйца падат където и да отидат домашните любимци, след което от тях се развиват ларви на бълхи и след това - какавиди, съдържащи следващото поколение бълхи.

• Нито един продукт против бълхи не може да убие какавидите на бълхите, така че можете да използвате спрейове за домакинството като FRONTLINE, за да убиете яйцата и ларвите на бълхите в къщата, но ще трябва да изчакате всички какавиди да се развият в нови възрастни бълхи, преди заразяването наистина да приключи.

• Това може да отнеме няколко седмици или до няколко месеца, в зависимост от фактори като топлина и влажност, както и количеството въглероден диоксид и вибрациите, идващи от нас и нашите домашни любимци.

• Като обезпаразитявате домашните любимци, вие предприемате правилните стъпки, за да се отървете от бълхите и да контролирате заразата. Така че, дръжте се!

Съвети за справяне с упорити нашествия от бълхи

Опитът да се отървете от бълхите в къщи, може да отнеме много време, понякога е разочароващо и дори скъпо. Ето и няколко съвета, за да докарате борбата с бълхите до успешен край, малко по-лесно:

Използвайте правилните продукти

Не всички продукти против бълхи и кърлежи са еднакви. Независимо дали лекувате вашия домашен любимец или пръскате своя дом и двор, не забравяйте да изберете ефективни продукти, които са подходящи за вашия домашен любимец. Проверете дали всички продукти

които използвате, са безопасни за вашето куче или котка (понякога възрастта, размерът и дори породата могат да бъдат фактор) и дали бързо ще убият бълхите, за да ви помогнат да се върнете на правилния път възможно най-бързо.

Проследявайте често

Ако вашият домашен любимец има възрастни бълхи във вашия дом ще присъстват екземпляри от почти всички етапи от живота на бълхите. Затова трябва да повтаряте третирането в продължение на няколко месеца. Просто не забравяйте да следвате указанията, особено при третиране на домашните любимци, за да сте сигурни, че го правите по правилния график. Продължете с упоритата работа докато и последната бълха изчезне.

Внимавайте да не пропуснете място, което да третирате

Борбата с бълхите е трудна, защото те могат да се скрият почти навсякъде. Когато се борите да премахнете бълхите във вашия дом, бъдете много внимателни, за да почистите всичко. Най-важните елементи, на които трябва да обърнете внимание, са килими, мебели, леглата на домашните любимци, одеяла и може би - вашите дрехи, ако кучето или котката ви обичат да се гушкат във вас. Но не забравяйте, че бълхи, в различни стадии, могат да се крият и в пукнатини на дървен под или ламинат!

Не забравяйте вашият двор

Не се шегувахме, когато казахме, че бълхите са навсякъде. Може да давате всичко от себе си, обезпаразитявайки домашния си любимец и почиствайки дома си, но ако бълхите са в двора ви, рискувате да се заразявате отново всеки път, когато любимецът ви излезе навън, за да играе. Така че би било полезно да косите редовно тревата, да премахвате листата на дърветата от земята или да мулчирате под живия плет, за да няма подходящи места за оцеляване на яйцата и ларвите.

Когато се съмнявате, повикайте помощ

Ако сте опитали всичко, за което се сетите, за да се преборите с бълхите и те просто не изчезват, може би е време да се обадите за подкрепление. Професионалните компании за борба с вредителите могат да ви помогнат да идентифицирате проблемните зони и да се преборите с бълхите по-добре, отколкото всеки стопанин на домашен любимец може да се справи сам. Това е допълнителен разход, но може наистина да си струва заради спокойствието.

Едно последно нещо, което трябва да запомните за бълхите

Това, че виждате бълхи след третиране с препарат, всъщност не е свързано с времето, необходимо на препарата да подейства.

Проблемът не е в ефективността на продукта, а е в това, че в околната среда има голям брой  какавиди, които се развиват в нови бълхи, скачащи върху домашния любимец. Ето защо редовната профилактика срещу бълхи при кучета и котки преди началото на сезона на бълхите и поддържането на правилния интервал на третиране през цялото време е толкова важно.

Това помага на вашите домашни любимци да останат здрави и предотвратява тежки зарази с бълхи – печеливша стратегия за вас и вашите космати членове на семейството!