Как да забележите симптомите на дирофилариоза при кучетo?

Кучетата са страхотни: те носят радост и приятелство в живота ни. В замяна, ние носим отговорност да гарантираме тяхното благополучие и здраве.
Като стопанин на куче вероятно сте запознати с бълхите и кърлежите - кръвосмучещите паразити, които се хранят от вашето куче. Но това не са единствените паразити, с които вашето куче се сблъсква. В зависимост от това къде живеете, вашето куче е податливо на редица паразитни червеи, включително дирофилариоза, анкилостома, камшичести червеи и други чревни червеи.

дирофилария
дирофилария

Откъде идват дирофилариозата?

Ако живеете в район, където комарите са често срещани, дирофилариозата определено е нещо, с което трябва да сте наясно. Комарите, заразени с ларви на дирофилария, могат да пренесат тези паразити в кръвта на вашето куче, когато го ухапят. Необходима е само едно ухапване, за да може заразен комар да предаде ларви на дирофилария на вашето куче.

Какво причинява дирофилариозата?

Веднъж попаднали в кръвообращението на вашето куче, ларвите на дирофиларията узряват за няколко месеца до възрастни дирофиларии, причиняваща дирофилариоза. Възрастните червеи могат да нараснат до 30 см, в тялото на вашето куче, запушвайки сърцето му и свързаните с него кръвоносни съдове.
Нелекувана, дирофилариозата може да бъде фатална. За съжаление лечението е трудно за кучето, скъпо е за вас и не е гарантирано, че ще подейства. За щастие, от друга страна, има няколко начина за предотвратяване на заразяване с дирофилария – включително предпазване на кучето ви от комари и прилагане на лекарства за предотвратяване на инфекция с дирофилария.

Какви са симптомите на дирофилариоза при кучетата?

Освен ако нямате рентгеново зрение, не можете да видите инфекция с дирофилария в кучето си. Признаците, за които трябва да следите, включват:

  • Суха кашлица;
  • Недостиг на въздух;
  • Летаргия;
  • Отслабване;
  • Намален апетит.

В някои редки случаи заразените кучета могат дори да изкашлят дирофиларията. Това е лошо, защото означава, че вашето куче има възрастни червеи в белодробните си артерии.

Няма признаци на тези симптоми?

Проблемът е, че дирофилариозата може лесно да остане незабелязана, защото кучетата, които иначе са здрави, не винаги показват признаци на инфекция. Но това не означава, че червеите няма да живеят, растат и се възпроизвеждат вътре в тялото на кучето – точно толкова страшно е, колкото си го мислите. 
Като научите повече за симптомите на инфекция с дирофилария и научите как се предава паразитът, можете да предприемете проактивни мерки, за да защитите кучето си и да му осигурите възможно най-добрите грижи.

Какво да направя, ако мисля, че кучето ми има дирофилария?

Дирофилариозата може да бъде фатална, така че незабавно си уговорете среща с ветеринарен лекар. Ветеринарният лекар ще направи кръвни изследвания на вашето куче, за да види дали е дава положителна проба за наличие на дирофилария. Ако е така, ветеринарният лекар ще ви даде препоръки за лечение.

Видът на необходимото лечение ще зависи от тежестта на инфекцията и цялостното здраве на вашето куче.

  • В някои случаи ветеринарните лекари могат да приложат подход за бавно убиване на паразита, който ще намали броя на живите дирофиларии във вашето куче (имайте предвид, че повечето ветеринарни лекари и специалисти по дирофилариози не са съгласни с този подход).
  • В някои случаи вашето куче може да се нуждае от инжекции, които изискват кучето да бъде държано спокойно и неподвижно в стационар.

Това може да изисква настаняване във ветеринарна клиника.
Без значение какво лечение препоръчва ветеринарният лекар, ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО на заразяване с дирофилария е много по-добър избор за вашето куче и портфейла ви. 
 

Кликнете тук, за да видите кой продукт FRONTLINE® отблъсква и убива и отблъсква комарите!