Защита от кърлежи за кучета

кърлежи
кърлежи

Мисълта за кърлежи може да предизвика тръпки у вас – но тези упорити паразити могат да предизвикат нещо още по-лошо на вашето куче: бактерии, които причиняват сериозно заболяване. Кърлежите са издръжливи същества, които заразяват кучета, котки, добитък, гризачи, хора и други животни, живеещи на почти на всеки климат по света. Дори северните елени не са в безопасност, защото кафявите кучешки кърлежи се срещат далеч на север, в района на Северния полюс.
Но (освен ако не сте Дядо Коледа), вие сте тук, за да научите за защитата на кучетата от кърлежи, така че да можете да предпазите малкия си приятел от болестите, пренасяни от тях, и от обезпокоителния ефект на кърлежите като цяло.
 

FRONTLINE® помага на стопаните на кучета да защитят своите домашни любимци от кърлежи повече от 25 години. В тази статия ще ви помогнем да научите повече за предпазването на кучето от опаразитяване с кърлежи, ще изясним повече за различните видове кърлежи, болестите, пренасяни от тях и др. Ще ви разкажем и за единственото нещо, с което кърлежите допринасят за света.

Проблемът с кърлежите при кучета

Кърлежите са проблемни паразити, поради няколко причини:

 • Те се отличават с това, че избягват открити места, докато не се напълнят с кръв.
 • Те могат да причинят заболяване при кучета, включително лаймска болест, Колорадска кърлежова треска, бабезиоза и др.
 • Те търсят своята жертва дори в хладните и студени месеци.
 • Кърлежите могат да снасят хиляди яйца през живота си.

Често срещани видове кърлежи при кучета

Колкото повече време вашето куче прекарва на открито, толкова по-уязвимо е то откъм кърлежи. Всяко куче излиза навън в някакъв момент през деня, така че всички кучета се нуждаят от защита срещу кърлежи. Видовете кърлежи, от които вашето куче трябва да бъде защитено, зависят от това къде живеете. Най-често срещаните видове кърлежи включват:

Кафяв кучешки кърлеж (Rhipicephalus sanguineus): Този червеникаво-кафяв кърлеж се среща при топъл климат. За разлика от други кърлежи, кафявите кърлежи са щастливи да преминат целия си жизнен цикъл близо до къщите на хората, а дори и на закрито. Болестите, пренасяни от тези кърлежи включват бабезиоза, ерлихиоза, Марсилска треска.

Дървесен кърлеж/американски кучешки кърлеж (Dermacentor variabilis) е малък, кафяв кърлеж с шарка върху черупката.

Болестите, пренасяни от него включват Марсилска треска, ерлихиоза и Колорадска кърлежова треска (кърлежова парализа).

Самотният звезден кърлеж (Amblyomma americanum) е известен със звездообразното петно на гърба си. Известен още като „пуешки кърлеж“ или „воден кърлеж“ в някои региони, кърлежът Lone Star е векторът на ерлихиозата. През последните години учените също свързват алергиите към месо с ухапвания от кърлежи Lone Star.

Чернокрак кърлеж (Ixodes scapularis) - черен и кафяв кърлеж, разпространен в Северна Америка и крайбрежието на Персийския залив. Чернокраките кърлежи са виновникът, отговорен за разпространението на бактериите, причиняващи лаймска болест.

Украсен кучешки кърлеж/ливаден кърлеж (Dermacentor reticulatus) е известен също като украсен кравешки кърлеж или блатен кърлеж. Среща се в Европа и Западна Азия. Този кърлеж може да бъде източник на бабезиоза.

Иксодов кърлеж (Ixodes ricinus) - двуцветен кърлеж, често срещан в цяла Европа, Русия и части от Северна Африка. Подобно на други членове на семейство Ixodes, той може да разпространи борелиоза (Лаймска болест).

Болести, пренасяни от кърлежи

Кърлежите всъщност не разпространяват болести – те разпространяват агентите, които причиняват болестта. FRONTLINE® за борба с бълхите и кърлежите убива паразитите, за да намали риска от предаване на болести.

Някои от болестите, пренасяни от кърлежи, които могат да бъдат опасни за вашето куче, включват:

Борелиоза: Признаците на борелиоза (лаймска болест) при кучета могат да варират от едва забележими до променящи живота. Тези признаци могат да включват висока температура, апатия, болки в ставите и куцота, загуба на апетит и подуване около ставите.
Няма лечение, но ветеринарен лекар може да помогне за облекчаване признаците на заболяването.

Бабезиоза: Въздействието на бабезиозата върху вашето куче ще зависи от вида кърлеж, който предава агента. Тъмна урина, висока температура, слабост, депресия, подути лимфни възли и бледи венци са признаци на заболяването. Лечението ще зависи от тежестта на случая. Някои кучета не могат да бъдат напълно изчистени от инфекцията и на практика ще бъдат заразени до края на живота си.

Ерлихиоза: В ранните стадии на заболяването, ерлихиозата може да причини подути лимфни възли, загуба на тегло, затруднено дишане, кървене, треска и загуба на равновесие. Ако заболяването прогресира без лечение, въздействието става по-сериозно. „Хроничната ерлихиоза“ може да включва куцота, загуба на зрение, подути крайници, анемия, кървене и недостатъчност на костния мозък. Колкото по-рано започне лечението на ерлихиозата, толкова по-добре е за здравето на кучето.
Намаляването на този риск чрез защита на вашето куче с продукти за контрол върху опаразитяването с бълхи и кърлежи е най-доброто, което можете да направите.

Средиземноморска/скалиста планинска или Марсилска треска: петнистата треска може да включва загуба на апетит, мускулни болки, болки в ставите, треска, повръщане, диария, кашлица и депресия. Признаците са подобни на други заболявания, пренасяни от кърлежи. Ако е правилно диагностицирано рано и лечението започне бързо, вашето куче трябва напълно да се възстанови.

Третиране на кърлежите при кучета

Ако откриете кърлеж върху кучето си, използвайте инструмент за премахване на кърлежи, за да ги отстраните възможно най-скоро, тъй като всеки вид стрес, причинен на кърлежа, може да ускори предаването на болестотворни агенти. Вазелинът, алкохолът, топлината не са здравословни начини за отстраняване на кърлеж – може да отнеме твърде много време, за да бъдат ефективни, ако изобщо подействат, и да навредят на вашето куче в процеса. 

Ако вашето куче е заразено с множество кърлежи, заведете го/я на ветеринарен лекар. Той ще може да премахне кърлежите по-бързо и ще наблюдава вашето куче, за да види дали има някакви признаци на заболявания, свързани със опаразитяването.

Често срещани въпроси за кучета и кърлежи

Кога е сезонът на кърлежите?
Кърлежите предпочитат влажен и топъл климат, но могат да останат активни при температура над 5°C. Известно е, че оцеляват през зимните месеци, като се заравят в купчини листа, под камъни и други места, които ги предпазват от ниските температури.

Скачат ли кърлежите?
За разлика от бълхите, които имат впечатляваща способност да скачат, кърлежите не скачат. Повечето от тях се изкачват на върха на висока трева и се хващат за жертвите си, докато преминават.

Къде живеят кърлежите?
Кърлежите живеят там, където живеят дивите животни като елени, зайци, птици, гризачи – обикновено в или близо до гористи местности, на ливади и особено сред висока трева. Тези „градски, диви животни“, които се движат през жилищни райони, пускат кърлежи, докато преминават. След това тези кърлежи се прикрепят към домашни любимци и хора в района.

При какви температури умират кърлежите?
Кърлежите са издръжливи паразити, за които е известно, че оцеляват през зимните месеци, като обитават купчини листа.

Как се убиват кърлежи?
С FRONTLINE® – всички продукти на FRONTLINE®, които убиват бълхи, убиват и кърлежи. FRONTLINE TRI-ACT® дори отблъсква И убива кърлежите.

Действат ли естествените репеленти срещу кърлежи?
Естествените репеленти срещу кърлежи може да звучат привлекателно, но няма информация за безопасността им или доказателство, че защитават. Запазете чесъна за вашите спагети и предпазване от вампири – когато става въпрос за кърлежи, използвайте продукти FRONTLINE®, които убиват бълхи и кърлежи, или FRONTLINE TRI-ACT®, който убива бързо бълхите, като същевременно отблъсква И убива кърлежи, комари и пясъчни мухи.

Кърлежите живеят ли вътре?
Повечето кърлежи живеят навън, където имат достъп до дивата природа, от която те трябва да се хранят, за да напреднат през жизнения си цикъл. Кафявите кучешки кърлежи, обаче, могат да бъдат намерени и в къщата ви, тъй катотехните предпочитани жертви са кучетата. Тези кърлежи могат да се превърнат в проблем за развъдниците, ако се появи заразено куче, без да се забележи.

За какво са полезни кърлежите?
Предвид проблемите, които причиняват, „защо съществуват кърлежите“ е справедлив въпрос. Докато живеят, за да се хранят с кръвта на вашето куче, кърлежите всъщност са важно звено във ВАШАТА хранителна верига. Пилетата, пуйките и гъските консумират кърлежи.
Други животни, които са важни за екосистемата, също разчитат на кърлежите за храна, включително опосуми, катерици, жаби, птици и гризачи.

Профилактика срещу кърлежи за кучета

Не позволявайте на кърлеж да отнеме здравето и радостта на вашето куче. Възползвайте се от тези съвети, за да предотвратите болестите, пренасяни от кърлежи:

 1. Поддържайте тревата около дома си окосена и ниска.
   
 2. Когато разхождате кучето си по пътеки, хоете в центъра на пътя, далеч от високата трева.
   
 3. Минимизирайте времето, прекарано в гората.
   
 4. Проверявайте кучетата си за кърлежи редовно (обърнете специално внимание на главата, ушите и областта на подмишниците).
   
 5. Защитавайте кучето си всеки месец - кърлежите може да останат активни дори с продукт против бълхи и кърлежи

Кърлежите изискват пълна и целогодишна защита

Кърлежите процъфтяват при различно време. Тъй като не можете да предвидите кога ще започне или свърши активността на кърлежите, не забравяйте да защитите кучето си ПРЕДИ да започне топлото време, ВСЕКИ МЕСЕЦ през топлите месеци от годината и през месеците с хладно време, когато са известни/очаквани топли въздушни течения.

С цялото ни уважение към пилетата и пуйките, които обичат кърлежи, кучетата и техните стопани не трябва да са техни привърженици.

Уверете се, че вашият домашен любимец е защитен, така че кърлежите да не могат да се намесят във връзката между вас и вашия космат приятел.