Leishmania

Защо стопаните на кучета трябва да знаят за лайшманията?

leishmania dogs image
leishmania dogs images

Заразна ли е лайшманията? Може ли лайшманиозата да бъде излекувана? FRONTLINE® има отговорите, за да предпазите вашите домашни любимци

Ако живеете в регион, в който има пясъчни мухи, знаете какво неудобство могат да бъдат те. Но пясъчните мухи са повече от хулигани, хранещи се с кръв - те могат да бъдат носители на опасен паразит: лайшмания. Това е сериозно, често болезнено и потенциално фатално състояние при кучета. Ако пясъчните мухи и страхът от лайшманиозата са ви накарали да се хванете за главата, опитвайки се да намерите начини да защитите кучето си, недейте да прибягвате до заключване на вратите и не се крийте у дома си все още: 
FRONTLINE TRI-ACT® е тук, за да помогне.

Как се предава лайшманията
Откъде идва лайшманията? Лайшманията представляват малки, опасни организми, които женските пясъчни мухи могат да разпространят, когато ухапят куче или дори вас. Когато тези микроскопични нашественици навлязат в кръвта на кучето, те взаимодействат с имунната му система. След това лайшманията се репликира в белите кръвни клетки и се разпространява в тялото, причинявайки заболяването, известно като лайшманиоза.

Допълнителна информация
Лайшманията са паразитите. Лайшманиозата или лейшманиозата е болестта, която причиняват.

Признаци на лайшмания при кучета

Тежестта на лайшманиозата при кучета зависи от множество фактори, включително тяхното здравословно състояние, когато се заразят, а също и вида лайшмания, който причинява инфекцията. Някои кучета може да не показват признаци на заразяване месеци или дори години след като са били ухапани. Някои кучета могат да покажат признаци скоро след като са били заразени. Това не е нещо, което да приемате с лека ръка или да оставите кучето да боледува от него – лайшманиозата може да бъде много болезнена и да предизвиква неудобства за кучетата, а дори може да бъде и фатална.

Честите признаци на лайшманиоза при кучета включват:

  • Кожни лезии: Кучетата с лайшманиоза обикновено развиват кожни лезии и падане на козината. Тези лезии могат да бъдат много болезнени и да доведат до вторични инфекции.
  • Загуба на тегло/мускулна атрофия: Кучетата, заразени с лайшмания, могат да загубят тегло, да получат мускулна атрофия и обща слабост.
  • Болка в ставите: Може да възникне възпаление на ставите, куцота и болка, което води до проблеми с подвижността.
  • Проблеми със зрението: При някои кучета лайшманиозата води до проблеми с очите, включително конюнктивит и дори слепота.
  • Промяна на характера: Всички тези признаци могат да доведат до цялостно впечатление за депресирано куче, което не е толкова игриво, колкото е било.

„Моето куче има лайшманиоза“

Ако ветеринарния лекар подозира, че вашето куче има лайшманиоза, той ще направи кръвен тест. Няма лек за лайшманиозата, но има ефективен контрол. Ако вашето куче е положително и проявява признаци, ветеринарният лекар ще препоръча лекарства за намаляване на клиничните признаци на лайшманиозата. Основното състояние никога не изчезва, така че вашето куче може да получи рецидив и повторна проява на признаците на заболяването. Ако това се случи, ще трябва да възобновите приема на лекарствата. След като признаците отшумят, вашето куче може да се радва на здравословен и активен живот.

Отблъсквайте и убивайте пясъчните мухи, които пренасят лайшмания с FRONTLINE TRI-ACT® за кучета

Пясъчните мухи могат да бъдат много досадни и да развалят един красив ден, като нападат вас и вашето куче. В допълнение към неприятното ухапване, те могат да предадат лайшмания, която причинява лайшманиоза при вашето куче.
FRONTLINE TRI-ACT® е единственият продукт за кучета, който отблъсква и убива пясъчни мухи, така че те да нямат шанс да предадат лайшмания на кучето или на вас. Въпреки името си, разпространяващите лайшмания пясъчни мухи не са само крайбрежна заплаха. Видът пясъчна муха, която разпространява този паразит дори не харесва пясъчните плажове - предпочита да обитава топли райони, особено по залез слънце.

Често задавани въпроси за лайшманията

Има ли лек за лайшманиозата? Няма лек. Ветеринарните лекари могат успешно да контролират клиничните признаци, но заболяването лайшманиоза си остава и може да се обостря от време на време. Ако това се случи, може да се наложи пациентът да възобнови приема на лекарството.
Заразна ли е лайшманията? Лайшманията е зоонотична заплаха, което означава, че пясъчната муха може да ухапе заразено животно и след това да разпространи лайшманията върху човек, когато го ухапе. Тези случаи обаче са редки. Лайшманиозата може също да се разпространи, ако заразено животно ухапе друго животно. Тези случаи също са рядко. Основният начин за предотвратяване на лайшманиозата е чрез борба с пясъчните мухи.
Смъртоносна ли е лайшманиозата? Възможно е да доведе до фатален край, но с лечение клиничните признаци на лайшманиозата могат да отшумят, така че кучетата да могат да продължат да живеят нормален, активен живот. Ако лайшманиозата не се лекува, тя може да доведе до бъбречна недостатъчност (и други усложнения) и смърт само за 12 месеца.
Могат ли котките да се разболеят от лайшманиоза? Да, на практика, повечето бозайници могат да се заразят с лайшманиоза. Котешката лайшманиоза обаче е рядка. НЕ използвайте FRONTLINE TRI-ACT® върху котки.
Къде са най-често срещаните лайшмании? Лайшманията се разпространява от пясъчни мухи, така че лайшманиозата е по-разпространена в топъл климат с висока концентрация на пясъчни мухи. Пясъчните мухи могат да бъдат намерени най-вече в селата, във вътрешността на страната и в крайградските райони по средиземноморския басейн и крайбрежието нана Северна Америка.
Кога е сезонът на лайшманията? Пясъчните мухи обикновено са най-активни между май и септември, когато температурите и влажността са по-високи. Ако по-високите температури започнат по-рано или се задържат по-дълго, пясъчните мухи също ще го направят.

Как да се предпазим от лайшманиозата

Как да предотвратите ухапване от пясъчни мухи?
С миниатюрни намордничета. Шегуваме се – повече кучета трябва да изпитат радостта от тичането в топлия вечерен бриз, без да се налага да бягат от пясъчни мухи. А с FRONTLINE TRI-ACT® те могат.
Тези съвети могат да помогнат за намаляване на излагането на вашето куче на пясъчни мухи и лайшманията, която те може да носят: използвайте FRONTLINE TRI-ACT®.

FRONTLINE TRI-ACT® убива бълхи, отблъсква и убива кърлежи, комари и пясъчни мухи. Ако пясъчната муха не остане дълго върху кучето ви, тя не може да ухапе кучето ви, за да предаде лайшмания. А, ако влезе в контакт с козината на вашето куче, тя ще умре скоро след това.
Мъртвите пясъчни мухи няма да ухапят вашето куче, друго куче или вас!
Не се заблуждавайте от календара: „Сезонът“ на пясъчните мухи обикновено се счита в периода между май и септември, когато температурата и влажността са високи. Но пясъчните мухи нямат календари. Те са активни при всяка подходяща за тях температура, а не спрямо датата. Ако по-високите температури дойдат по-рано и се задържат по-дълго, същото ще се случи и с пясъчните мухи. Уверете се, че вашето куче остава защитено.
Гледайте часовника: пясъчните мухи са най-активни по здрач и през нощта; опитайте се да държите кучето си на закрито през тези часове.
Помислете за ваксиниране: Лайшманиозата е предизвикателно състояние: няма лечение за болестта и наличните в момента ваксини помагат за контролиране на признаците на заболяването, но не предотвратяват самото заразяване. Консултирайте се с ветеринарен лекар, за да определите дали там, където живеете, има налична ваксинация срещу лайшманиоза, особено ако ще водите домашния си любимец в район с активна популация на пясъчни мухи.
Лайшманиозата е опасно и болезнено състояние, причинено от опасен и дразнещ паразит.
Предотвратяването на кацането на пясъчните мухи по вашите домашни любимци ще допринесе много за спирането на паразитната лайшмания, така че вие и вашето куче да можете да продължите да се наслаждавате на всички забавления, които животът може да предложи.