6 съвета за стопаните на котки при борбата с бълхите

Котките са чудесно допълнение към семейството – те са умни, отглеждат се относително лесно и са любящи същества, чието присъствие действително може да помогне за понижаване на кръвното ви налягане. Но вашата котка може да стане източник на нещо, което ще накара това кръвно налягане да започне да се повишава: заразяване с бълхи. 
Ето шест неща, които стопаните на котки трябва да знаят (особено, ако сте такъв за първи път в живота си) за бълхите и защо те са заплаха за вашето здраве, това на любимеца ви и за вашия дом.

бълхи
бълхи

1. Те са машини за хапане.
Една бълха може да ухапе котка до 10 пъти на ден и може да изконсумира количество кръв до 15 пъти повече от телесното й тегло.
И това е само една бълха – ако котката ви има няколко бълхи, тогава тези числа нарастват експоненциално.

2. Бълхите се размножават бързо.
Женската бълха обикновено снася 25 до 50 яйца на ден. Част от яйцата остават в козината на вашата котка, но други (много други), ще паднат в околната среда. Това означава яйца на бълхи навсякъде - в леглото на котката, вашето легло, мебелите, килимите, пода и така нататък. Когато тези яйца се излюпят, гладните новородени бълхи ще тръгнат да търсят храна – и вече ви казахме колко пъти се хранят те всеки ден.

3. Възрастните бълхи са само малък процент от цялостната зараза с бълхи.
Възрастните бълхи са само 5% от заразата с бълхи. От всяка бълха, която видите, се появяват яйца и ларви, които представляват неродени бълхи, които не виждате... все още.

4. Бълхите са нежелани гости, които обаче ще се чувстват като добре дошли. 
Може да мислите, че бълхите са краткосрочна заплахи при топло време. Но те могат да бъдат целогодишен проблем, ако попаднат в дома ви.
Потомството на бълхите може да оцелее до 12 месеца без хранене, ако условията са подходящи.. А вашият дом е идеалното място – уютен и топъл, с много места, където да се скрият - в килими, пукнатини в дървения под, мебели, дивани, че дори и в спалното бельо.

5. Бълхите са повече от просто смущаващи и досадни.
Бълхите могат да причинят истински здравословни проблеми на вашата котка, включително алергичен дерматит от бълхи и заразяване с тения.

6. Котките, живеещи само у дома, също са уязвими към заразяване с бълхи.
Може да си мислите, че котката ви е в безопасност, само защото живее „на закрито“ и не може да бъде заразена с паразити „от вън“. Но не само домашните котки могат да решат да излязат навън, а и външните заплахи могат да влязат вътре. Помислете за отварянето на вратите и прозорците в къщата ви, за това как други домашни любимци влизат и излизат от дома ви, че дори и за вас: вашите обувки и дрехи могат да осигурят „безплатен превоз“ на паразити в дома ви, в търсене на храна.

Съвети за стопани на котки

Сега, след като знаете повече за бълхите и заплахите, които те представляват за вашата котка, ето още някои неща, които може да ви заинтригуват и трябва да знаете, за да я защитите от тях.

Сезонът на бълхите зависи от температурата и варира от година на година

 • Започнете защитата си от бълхи ПРЕДИ да видите бълхи.
 • Защитавайте котката си всеки месец през топлите пролетни и летни месеци.
 • Защитете котката си и през есенните или зимните месеци, ако температурите са по-високи. 

Сезоните на бълхите и кърлежите се припокриват, но не са еднакви

 • Кърлежите са активни през по-хладните месеци, така че заплахата за вашия домашен любимец започва преди сезона на бълхите и продължава след края му.
 • Кърлежите разпространяват болести, така че използвайте продукт за борба с бълхи, който убива и кърлежите.

Поддържайте леглото на вашата котка чисто

 • Както бе споменато по-горе, яйцата на бълхите падат навсякъде, където ходи тя.
 • Изпирането на леглото на котката при 60° C ще убие яйцата и ларвите на бълхите като и други паразити, като яйцата на тенията.

Поддържайте двора си чист и окосен, особено близо до входната врата

 • Бълхите скачат върху жертвите си, докато минават покрай тях.
 • Бълхите не предпочитат да се хранят от човека, така че ако скочат върху вас, преди да влезете в къщата ви, те ще отскочат в търсене на котка или куче.

Разресвайте котката си редовно, за да хванете заразяването с бълхи на време

 • Разресването е добър начин да изградите добра връзка с котката си, а също така да откриете бълхи или признаци на активност на бълхи, като мръсотия от бълхи.

Пазете се от тении

 • Тениите са паразити, които лишават вашата котка от важни хранителни вещества.
 • Някои инвазии с тения се причиняват от котки, ловуващи заразени гризачи и животни; някои видове тении се предават на котките от бълхите.
 • Бълхите могат да станат носители на тении, докато се развиват – когато новородената бълха се излюпи, тя поглъща мръсотията от бълхи и яйцата на тения, които може да са наблизо.
 • Ако котка погълне бълха, която е изяла яйце от тения, ларвите на тения се освобождават в тялото на котката, където тя започва да се храни и възпроизвежда.
   

Съвети за грижа за котка: Отървете се от заразяване с бълхи

Ако сте попаднали на тази страница твърде късно и имате настоящ проблем с нашествие от бълхи, ето някои неща, които трябва да знаете:

Ще отнеме време, за да изчистите котката и дома си от заразата с бълхи

 • Прилагането на продукт FRONTLINE® ще убие бълхите по вашата котка.
 • Освен това ще убие яйцата от бълхи, които са по котката ви.
 • Когато новородените бълхи се излюпят, те ще нападнат вашата котка (и други домашни любимци).
 • Тези нови бълхи ще бъдат убити, преди да могат да се размножават
 • Може да отнеме няколко месеца за всички ларви и яйца от бълхи във вашата къща и околната среда, които вашата котка обитава, докато е била заразена, да се излюпят, атакуват и умрат.
 • Прилагайте FRONTLINE® на всеки 30 дни, за да сте сигурни, че всички бълхи са се излюпили, нападнали и умрели преди да имат възможност да снесат нови яйца.
 • Честото почистване с прахосмукачка ще помогне за премахването на част от яйцата и ларвите.
 • Запомнете – новоизлюпените бълхи ще умрат скоро след като се опитат да се хранят от вашата обезпаразитена котка.
 • Една бълха може да се мултиплицира в стотици за няколко седмици, така че не пропускайте месеци без защита и не спирайте редовното обезпаразитяване, докато не сте убедени, че ВСИЧКИ ларви и яйца вече са се излюпили и са убити.

Това е, което трябва да знаете за бълхите. И ето продукта, който трябва да запомните, ако искате да се предпазете от мъката на тези проблеми: FRONTLINE® - контрол срещу бълхи и кърлежи,  избиран за марка на годината от стопаните на домашни любимци по света в три последователни години.

Нуждаете се от още съвети за котки? Вижте другите ни статии.